U heeft vast wel eens op brandblussers een letter zien staan. Deze letter geeft aan welk type branden het blusmiddel kan blussen. Er zijn zes brandklassen: A tot en met F. Brandklasse E neemt hierbinnen een bijzondere positie in, aangezien deze brandklasse eigenlijk niet meer bestaat. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat een brandklasse E brand inhoudt en welke blusmiddelen voor dit brandtype geschikt zijn.

Wat is een brandklasse E brand?

Deze staat ook wel bekend als een elektriciteitsbrand. Denk hierbij aan een brand als gevolg van kortsluiting in de meterkast bijvoorbeeld. Een brandklasse geeft aan welke stoffen een brandblusser kan doven. De brandklasse E bestaat daarom niet meer in Nederland, omdat elektriciteit wel de oorzaak is van een brand uit deze klasse, maar zelf geen brandend materiaal is zoals gassen bij een brandklasse C brand of oliën bij een brandklasse F brand. Elektriciteit zorgt er alleen maar voor dat andere materialen vlam vatten; het brandt zelf niet. Daarom worden de voormalige klasse E branden nu geschaard onder brandklassen A of B.

Met dit middel kunt u een brandklasse E brand blussen

Bij een elektriciteitsbrand moet de elektriciteit direct uitgeschakeld worden, waarna de brand geblust mag worden met een blusmiddel van brandklasse B of klasse A. Let op dat u bij een brandklasse E brand blussen geen blusmiddel gebruikt op basis van water of schuim, maar een blusser met sproeischuim of CO² in. Sproeischuim geleidt elektriciteit en is daardoor veilig voor de gebruiker. In de CO²-blusser zit een niet-geleidend gas en deze blusser veroorzaakt geen nevenschade.

elektriciteitssnoeren en kabels

Zo voorkomt u een brand uit brandklasse E

Aangezien elektrische apparaten – hoe klein ook – warmte produceren, ligt een elektriciteitsbrand altijd op de loer. Hoe kunt u nu een elektriciteitsbrand voorkomen? Volg onderstaande stappen:

Brandklasse E op basis van brandgedrag van het materiaal

Er zijn ook Euro-brandklassen opgesteld op basis van het brandgedrag van een bepaald bouw- of isolatiemateriaal. Deze brandklassen zijn vastgelegd in het Bouwbesluit en bestaan uit acht afzonderlijke klassen gerangeerd van A tot F. Een brandklasse A1 stof is onbrandbaar, terwijl een brandklasse F materiaal zo snel ontbrandt dat hij nog niet eens getest meer wordt. Brandklasse E staat hierbij voor zeer brandbare stoffen, die eveneens bijdragen aan vlamverspreiding en rookvorming. Heeft u te maken met isolatie? Dan is dit materiaal licht ontvlambaar. Bepaalde vormen van EPS en hennep vallen bijvoorbeeld onder brandklasse E materialen.

Het brandclassificatie systeem helpt mensen een brand vroegtijdig te identificeren en helpt hen die brand op de juiste wijze te blussen. Het brandclassificatiesysteem berust op de brandstof die brandt. Zo is bij brandklasse C die brandstof hout en bij brandklasse F zijn die brandstoffen vetten en oliën. Dit artikel zal wat dieper ingaan op laatstgenoemde brandklasse, waarbij we eveneens zullen vermelden met welke blusser u moet gebruiken bij een brand uit brandklasse F.

Wat is brandklasse F?

Binnen de brandklasse F worden branden gerekend op basis van dierlijke of plantaardige vetten, frituurvet en oliën. Denk hierbij dus aan frituur en bakolie branden. Deze branden ontstaan vooral in keukens en hebben hoge temperaturen. In twintig procent van alle branden die thuis plaatsvinden, is een brand uit brandklasse F de oorzaak. Wanneer u kortom veel frituurt of op hoge temperaturen moet koken (zoals wokken), dan is het belangrijk dat u zich bewust bent van het brandgevaar.

Hoe kunt u een brandklasse F brand blussen?

De brandklasse F branden mogen niet met water geblust worden, want dit is heel gevaarlijk. Net als bij branden van de D-klasse, neemt de intensiteit van de brand door het water toe. Een brandklasse F brand blust u dus met een speciale blusser: de vet brandblusser. Houd voldoende afstand tijdens het blussen. U mag een brand van brandklasse F ook aanpakken met een ABF-schuimblusser, die ook op branden van brandklasse A en brandklasse B gebruikt mag worden. Er zijn ook nat chemische blussers op de markt. Heeft deze een F-classificatie van 75, dan mogen deze gebruikt worden op frituurpannen met een inhoud van maximaal 75 liter olie.

frituurpan met olie

Voorkomen van klasse F-brand

Wanneer u zelf uw frieten wilt bereiden, kunt u op meerdere manieren veilig frituren. U kunt een elektrische friteuse aanschaffen, want deze heeft veelal een thermostaat. Deze houdt bij dat het niet te heet wordt en er verbranding optreedt. Moet u frituren in een pan, gebruik dan niet te veel vet of olie. De pan mag daarbij nooit meer dan een derde gevuld zijn. Laat sowieso nooit een frituur onbemand achter. Zodra u rook waarneemt, moet u de pan direct uitzetten. Een derde manier om thuis bijvoorbeeld frieten te bereiden, is door een airfryer te gebruiken. Deze bakt op basis van hete lucht. Zorg wel dat er voldoende ruimte is rondom de airfryer, zeker de achterkant van het apparaat moet vrij zijn. Hier komt de hete lucht uit het ventilatierooster namelijk.

Brandklasse F op basis van brandgedrag van materiaal

Brandklasse F heeft nog een tweede betekenis. Wanneer er namelijk gekeken wordt naar het brandgedrag van een bouw- of isolatiemateriaal, spreekt men ook van brandklassen. Deze brandklassen starten bij A1 en eindigen bij klasse F. Hierbij is A1 niet brandbaar, terwijl F zeer brandbaar is. Bij een bouwmateriaal uit klasse F kan met een small flame test eenvoudig de brandbaarheid aangetoond worden. Bij deze test wordt een kleine vlam ingezet om te kijken of het materiaal snel kan worden aangestoken. Uitgebreidere testen zijn niet nodig. Alleen klassen B, C en D hebben nog een grotere SBI-test nodig.

Brandklasse D is een specifieke categorie binnen de brandveiligheid die te maken heeft met branden veroorzaakt door metaal(deeltjes). In tegenstelling tot branden in bijvoorbeeld hout of vloeistoffen, vereisen metaalbranden speciale aandacht vanwege hun unieke eigenschappen en de risico’s die ze met zich meebrengen. Dit type brand komt vooral voor in industriële omgevingen waar metalen, zoals magnesium, aluminium en titanium worden verwerkt. In dit artikel bespreken we de kenmerken van brandklasse D, welke blusmiddelen geschikt zijn voor deze branden en hoe u dit type brand moet voorkomen.

Wat is brandklasse D?

Brandklasse D is de brandklasse waarin branden van metalen voorkomen. Het is de minst voorkomende brandklasse, maar wanneer er hier een kleine brand ontstaat kan die brand erg gevaarlijk zijn en zich snel verspreiden. Onder een brandklasse D worden ontvlambare metalen gerekend, zoals aluminium, lithium, magnesium, natrium, kalium en titanium. Dit betekent niet dat complete titanium deuren vlam kunnen vatten met slechts een vonk, maar meer de metaaldeeltjes van deze stoffen. Metaaldeeltjes ontstaan vaak bij machinale processen en hierdoor ontstaan branden van brandklasse D veelal in laboratoria en fabrieken.

Voorkomen van een klasse D-brand

Ook bij metaaldeeltjes kan een vonk al voor problemen zorgen. Er moeten dus altijd maatregelen genomen worden om de kans te verkleinen hierop. Dit kan betekenen dat roken niet toegestaan is in het desbetreffende gebied. Bovendien moeten conflicterende werkzaamheden uit de buurt van de metaaldeeltjes plaatsvinden, omdat er anders een brand kan ontstaan. Ook regelmatig opruimen van metaaldeeltjes kan een brand makkelijk helpen voorkomen. Wanneer uw omgeving een risico vormt, zijn de nodige brandbestrijdingsmiddelen en passieve brandbeveiliging nodig om snel te kunnen ingrijpen, wanneer brand toch ontstaat.

roken niet toegestaan

Bestrijding van de brand met een brandklasse D blusmiddel

Met welk blusmiddel blust u nu een kleine brand met brandklasse D? Een brand zoals deze kunt u blussen middels speciale Klasse D blussers. Dit komt doordat klasse D branden best gevaarlijk kunnen zijn en erg heet kunnen worden. Hierdoor volstaat een ABC-blusser niet, terwijl die wel afdoende is voor een klasse B brand bijvoorbeeld. Een waterblusser mag u ook absoluut niet op metalen gebruiken, want dit leidt tot knalgas. Voor een brand uit brandklasse D moeten de speciale metaalblussers (L2-metaalpoederblusser) gebruikt worden. In deze metaalpoederblussers zit namelijk een speciaal soort poeder dat zuurstof weghoudt van de metalen en de vlammen afkoelt, waardoor de brand belust kan worden.

Brandklasse D op basis van brandgedrag van materiaal

Een brandklasse wordt ook gevormd op basis van het gedrag dat een bepaald bouw- of isolatiemateriaal vertoont bij een brand. Het brandgedrag wordt gevormd door de rookontwikkeling, de brandbaarheid en de druppelvorming. Volgens de Euroklasse zijn er op basis van het brandgedrag zeven brandklassen te onderscheiden: A1 tot en met F. Brandklasse D is hierbij een goed brandbaar materiaal, net iets brandbaarder dan de materialen in brandklasse C. De kleine letter d in combinatie met een cijfer geeft de druppelvorming/brandende druppels van een materiaal aan. Hierbij staat d0 voor geen druppelvorming en d2 voor veel druppelvorming. Deze cijfers zeggen dus niks over de bijdrage van het materiaal in oplaaien van een brand, zoals bij brandklassen A1 en A2.

Een brand kan helaas altijd ontstaan. Veel mensen denken bij een brand meteen aan haspels en brandblussers om de brand te bestrijden. Niet iedere brand is echter dezelfde en daarom worden branden in zes klassen ingedeeld. In deze blog zullen we aandacht besteden aan brandklasse A. Welke materialen vallen hieronder en hoe bestrijdt u dit type brand?

Wat is brandklasse A?

Er zijn verschillende soorten branden en daardoor ook verschillende wijzen waarop u een brand kunt blussen. Daarom zijn branden opgedeeld in klassen, lopend van klasse A tot klasse F. Brandklasse A duidt op branden die ontstaan zijn door vaste, niet-smeltende stoffen. Denk hierbij aan materialen als hout, textiel, kleding, meubilair, papier, verpakkingsmateriaal, gordijnen, rubber en dergelijke. Brandklasse A is de eerste klasse in de zes brandklassen, waardoor materialen in klasse A minder brandbaar zijn. Dit wordt berekend op basis van factoren, zoals vlamtijd, druppelvorming, temperatuurstijging en rookontwikkeling.

Verschil brandklasse A1 en A2

Binnen deze brandklasse wordt er ook nog een onderscheid gemaakt tussen klasse A1 en A2. Bij brandklasse A1 levert het materiaal geen bijdrage aan het oplaaien van een brand. Materialen uit brandklasse A2 zorgen er wel in geringe mate voor dat een brand kan oplaaien.

Brandklasse A in isolatiematerialen

In het Bouwbesluit is vastgelegd dat ook isolatiematerialen hun eigen brandklasse krijgen. Deze klassen geven aan hoe brandbaar een isolatiemateriaal is. In dit geval is een isolatiemateriaal van klasse A1 onbrandbaar en een materiaal uit klasse A2 nagenoeg onbrandbaar. Deze isolatiematerialen ontbranden kortom pas bij zeer hoge temperaturen en dragen nauwelijks bij aan het verspreiden van het vuur. Denk hierbij aan isolatiematerialen als steenwol of glaswol. Ook kunststof isolatiematerialen, zoals PIR, zijn praktisch niet-brandbaar.

isolatiematerialen brandklasse A

Welk blusmiddel is geschikt voor brandklasse A?

Een brand van klasse A kan bestreden worden met water, schuim, ABF schuim of ABC poeder als blusstof. Hierdoor kunt u ter bestrijding van deze soort branden gebruik maken van blusmiddelen, zoals:

Op elk brandbestrijdingsmiddel staat aangegeven voor welke brand het middel geschikt is, dus kijk het altijd na voordat u begint te blussen met een foutief middel. Een CO²-blusser zal bijvoorbeeld bij een brandklasse A brand niks uithalen.

Preventieve brandbestrijding

Blusmiddelen komen van pas bij de bestrijding van een brand uit brandklasse A, maar het is ook handig om passieve brandbestrijding toe te passen om brand te vertragen, zodat het bestreden kan worden. U kunt uw brandveiligheid door brandspecialisten laten controleren. Uw doorvoeren kunnen brandwerend gemaakt worden. U kunt kieren en naden brandwerend laten dichten om de rookontwikkeling binnen een bepaald compartiment te houden. Van brandklasse A tot F; brandspecialisten bereiden u voor op ieder brandtype.

Brandveiligheid is een belangrijk aspect voor zowel woon- als werkomgevingen. Om de juiste voorzorgsmaatregelen te kunnen treffen, is het essentieel om de verschillende brandklassen te begrijpen. In deze blog richten we ons specifiek op brandklasse B. We gaan dieper in op wat deze brandklasse precies inhoudt, welke materialen hieronder vallen en hoe u zich het beste kunt beschermen tegen dit type brand. Of u nu een professional bent in de bouwsector of gewoon geïnteresseerd bent in brandveiligheid, deze blog zal u helpen om beter voorbereid te zijn op potentiële risico’s.

Wat is brandklasse B?

Brandklasse B is een categorie binnen de Europese classificatie van brandbare materialen. Deze klasse omvat vloeibare stoffen of vaste stoffen die vloeibaar kunnen worden. Kenmerkend voor de materialen van deze brandklasse is dat ze bij verhitting smelten en daardoor gemakkelijk kunnen ontbranden. Voorbeelden hiervan zijn benzine, alcohol, teer en sommige kunststoffen. Het is belangrijk om te begrijpen wat de brandklasse inhoudt, omdat deze branden specifieke blusmethoden vereisen. Anders dan bij brandklasse A, waar water vaak effectief is, kan water bij een brandklasse B vuur juist gevaarlijk zijn en de brand verspreiden. Kennis van deze brandklasse is dus essentieel voor het kiezen van de juiste brandblusmiddelen en het opstellen van effectieve evacuatieplannen.

Brandklasse B materialen

Wanneer we spreken over brandklasse B materialen, hebben we het over stoffen die in veel industrieën en huishoudens voorkomen. Hieronder vallen onder andere oliën, vetten, lakken, oplosmiddelen en bepaalde kunststoffen. Deze materialen hebben gemeen dat ze bij verhitting vloeibaar worden en daardoor gemakkelijk ontbranden. Het is belangrijk om te weten dat brandklasse B hout niet bestaat, hout valt onder brandklasse A. Echter, houtproducten die behandeld zijn met bepaalde oliën of lakken kunnen wel brandklasse B eigenschappen hebben. Als u werkt met of in de buurt van deze materialen, is het belangrijk om de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen en de geschikte blusmiddelen bij de hand te hebben.

blusmethoden brandklasse B

Blusmethoden voor brandklasse B

Voor het effectief bestrijden van brandklasse B branden zijn specifieke blusmethoden noodzakelijk. Water is in de meeste gevallen niet geschikt, omdat het de brandende vloeistoffen kan verspreiden en de situatie dus kan verergeren. In plaats daarvan zijn schuimblussers, CO2-blussers en poederblussers effectieve middelen om brandklasse B vuren te doven. Schuim werkt door de brandstof af te dekken en zo de zuurstoftoevoer te stoppen. CO2 verdringt de zuurstof door de brand, terwijl poeder een chemische reactie veroorzaakt die de brand dooft. Het is dus belangrijk dat u de juiste blusmiddelen in uw omgeving heeft en weet hoe u deze moet gebruiken. Regelmatige training in het gebruik van deze blusmiddelen kan een heleboel schade beperken in noodsituaties met de materialen.

Preventie van deze branden

Voorkomen is beter dan genezen, die uitdrukking kennen we natuurlijk allemaal. Preventie begint bij het veilig opslaan en gebruiken van brandklasse B materialen. Zorg voor goed geventileerde ruimtes en gebruik waar mogelijk vonkvrij gereedschap of gereedschap met een brandwerende coating. Het is ook belangrijk om brandbare vloeistoffen in goedgekeurde, afgesloten containers te bewaren en deze uit de buurt van ontstekingsbronnen te houden. Implementeer een strikt beleid voor het roken en het gebruik van open vuur in de nabijheid van brandklasse B materialen. Regelmatige inspecties en onderhoud van elektrische apparatuur kunnen ook helpen om het risico op de brand te verminderen. Door deze preventieve maatregelen te nemen, kunt u de kans op een brandklasse B brand aanzienlijk verkleinen en dus een veiligere omgeving creëren.

Regelgeving en certificering

Om de veiligheid te waarborgen, zijn er strikte regelgevingen en certificeringen met betrekking tot de materialen. Deze regels bepalen hoe deze materialen moeten worden opgeslagen, vervoerd en gebruikt. Als u werkt met brandklasse B materialen, is het essentieel dat u op de hoogte bent van deze regelgeving en de nodige certificeringen heeft. Dit kan inhouden dat u specifieke trainingen moet volgen of bepaalde veiligheidsmaatregelen moet implementeren. Certificeringen zoals het VCA (Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers) kunnen relevant zijn voor bedrijven die met deze materialen werken. Het is ook belangrijk om regelmatig uw kennis bij te werken, aangezien regelgeving en best practices natuurlijk kunnen veranderen. Door up to date te blijven, beschermt u niet allen uzelf en uw medewerkers, maar voldoet u ook aan de wettelijke verplichtingen.

Brandklasse B vormt dus een unieke uitdaging binnen de brandveiligheid. Door te begrijpen wat deze brandklasse inhoudt, welke materialen eronder vallen en hoe u zich kunt beschermen, bent u beter voorbereid op potentiële risico’s. Onthoud dat preventie zorgt voor veiligheid, maar ook dat u altijd de juiste blusmiddelen bij de hand moet hebben, voor het geval dat. Blijf up to date, volg regelmatig trainingen en vraag advies over brandveiligheid om er zeker van te zijn dat u een veilige omgeving creëert. Brandveiligheid is een gedeelde verantwoordelijkheid en samen kunnen we het risico op brandklasse B branden verminderen. Meer interesse in de verschillende brandklasses? Lees dan ook onze artikelen over brandklasse D en brandklasse E.

Sinds 1 maart 2023 geldt voor de hele Europese Unie een classificatiesysteem voor bouwmaterialen wat betreft de brandveiligheid van deze materialen. Voorheen werd de brandveiligheid getest aan de hand van talloze manieren, maar om binnen de Europese Unie deze materialen wat betreft brandveiligheid met elkaar te kunnen vergelijken, zijn de brandklassen nu ingevoerd. Deze blog zal stilstaan bij een van deze zeven brandklassen, namelijk brandklasse C. Wat is brandklasse C en welke materialen vallen hieronder?

Wat zijn brandklassen?

De brandklassen zijn een classificatiesysteem voor bouwmaterialen, dat sinds maart 2023 overal in de Europese Unie toegepast wordt. Dit classificatiesysteem deelt bouwmaterialen in klassen in op basis van de brandveiligheid van die materialen. Let wel: de brandveiligheid is anders dan de brandwerendheid. De brandwerendheid wordt weergegeven met de WBDBO. Er zijn in totaal zeven brandklassen opgesteld: A1, A2, B, C, D, E en F.

Wat is brandklasse C?

Er zijn kortom zeven klassen om bouwmaterialen in te delen op basis van brandveiligheid. A1-materialen zijn praktisch onbrandbaar en F-materialen zijn juist uiterst brandbaar en werden in de testen nog niets eens meegenomen. C-materialen liggen daar tussenin en vallen onder de brandbare materialen, zoals multiplex, hout en folie.

Brandklasse C isolatiematerialen

Bouwmaterialen worden ook ingedeeld in brandklassen om de brandveiligheid van deze materialen aan te geven. Zo hebben isolatiematerialen ook hun eigen brandklasse, waarbij een brandklasse C staat voor brandbaar materiaal, zoals kunststof isolatiematerialen als PIR.

Zo worden de brandklassen bepaald

Het classificatiesysteem is vastgelegd in de EN-13501-1. Voor een bouwmateriaal om geclassificeerd te worden, moet dit materiaal een viertal brandtesten ondergaan:

gassen brandklassen C

Wat is brandklasse C nog meer?

Een brandklasse kan nog een tweede betekenis hebben. Het staat namelijk naast de brandveiligheid van een bouwmateriaal ook nog voor de schaal van een brand. Een C-brandklasse is een brand van gassen. Denk hierbij aan gassen als propaan, aardgassen en LPG. Spreekt men van een gassenbrand, dan is het belangrijk om een explosie te voorkomen.

Brandklasse C bestrijdingsmaterialen

Een brand van gassen bestrijdt u ten eerste door de bron van het gas weg te halen. Dit doet u door de gaskraan dicht te draaien, zodat de toevoer van nieuw gas stopt. Het gas blussen kunt u met een poederblusser. Dit zijn brandblussers, die gevuld zijn met een blusmiddel in poedervorm bestaande uit vermalen zout. Het poeder zorgt ervoor dat er geen zuurstof bij het vuur kan komen, waarna het vuur dooft.

Hoe een brand van een C-brandklasse tegengaan met passieve brandbeveiliging?

Passieve brandbeveiliging zorgt voor een bescherming van de constructie van een gebouw, waardoor brand vertraagd wordt, een snelle evacuatie plaats kan vinden en de brandweer veilig het gebouw kan betreden. Bij een brand van klasse C is het zeker belangrijk dat het gas binnen een compartiment blijft om de kans op een explosie zo klein mogelijk te maken. Naden en voegen van de compartimenten worden bijvoorbeeld met brandwerende afdichtingen hermetisch afgesloten, waardoor het gas een compartiment niet uit kan stromen. 

Het is dus van belang om goed te weten hoe u de verschillende brandklasses moet bestrijden. Meer weten over de verschillende brandklasses? Lees hier meer over brandklasse F en brandklasse E.

Een plotseling afgaand brandalarm in uw bedrijfspand of bedrijfshal kan behoorlijk schrikken zijn, vooral wanneer er geen duidelijke oorzaak is. Toch is het belangrijk om deze oorzaak te achterhalen, want een brandalarm gaat niet zonder reden af. In dit artikel bespreken we de mogelijke oorzaken van een vals alarm en welke stappen u kunt nemen om hier geen last meer van te hebben.

Brandalarm gaat af zonder brand om deze redenen

Uw brandalarm gaat af zonder dat u rook kunt waarnemen? Hier kunnen een aantal redenen aan verbonden zijn. Ten eerste kunnen stof, vuil of insecten in de rookmelder de sensor verstoren en een vals alarm veroorzaken. Stoom of dampen, zelfs zonder rook, kunnen eveneens soms een rookmelder activeren. Een hoge luchtvochtigheid kan namelijk de rookdetector af laten gaan. Wanneer de batterij bijna leeg is, kan het alarm eveneens onregelmatig piepen of afgaan zonder reden. Plotselinge veranderingen in temperatuur, zoals de periode waarin u de verwarming in uw bedrijf weer aanzet, kunnen eveneens een vals alarm veroorzaken. Dit leidt namelijk tot condensatie en grote temperatuurverschillen en dan gaat het alarm af. Als laatste kan de leeftijd van uw brandalarm ook reden zijn waarom deze zonder reden afgaat. Na tien jaar dient een alarm daarom ook vervangen te worden.

Brandalarm is een actieve brandpreventieve maatregel

Binnen de brandpreventieve maatregelen vindt u actieve en passieve brandbeveiliging. Actieve brandbeveiliging omvat alle maatregelen en systemen die direct ingrijpen om brand te detecteren, te bestrijden en te beperken, zodra deze ontstaat. In tegenstelling tot passieve brandbeveiliging, die gericht is op het vertragen van de verspreiding van vuur door bijvoorbeeld brandwerende materialen, richt actieve brandbeveiliging zich op het daadwerkelijke bestrijden van brand. Voorbeelden van actieve brandbeveiliging zijn sprinklersystemen, automatische brandblusinstallaties, rookmelders en brandalarmen. Deze systemen zijn ontworpen om onmiddellijk te reageren op brand, zodat de schade wordt geminimaliseerd en de veiligheid van de bewoners of gebruikers van een gebouw wordt gewaarborgd.

passieve brandbeveiliging

Voordelen passieve brandbeveiliging

Passieve brandbeveiliging biedt essentiële voordelen door de structurele integriteit van gebouwen te waarborgen en de verspreiding van brand en rook te vertragen. Door gebruik te maken van brandwerende materialen in bijvoorbeeld wanden, vloeren en deuren, kan passieve brandbeveiliging de tijd verlengen, voordat een brand zich verspreidt naar andere delen van het gebouw. Dit geeft bewoners waardevolle extra minuten om te evacueren en om hulpdiensten de kans te geven de brand aan te pakken.

Bovendien kan passieve brandbeveiliging bijdragen aan het behoud van de algehele structuur van het gebouw, wat de kosten voor herstel en reconstructie verlaagt. Deze vorm van brandbeveiliging werkt continu. Er is daarbij slechts weinig onderhoud aan uw brandbeveiliging nodig, zoals bij actieve systemen, waardoor het een betrouwbare en kosteneffectieve oplossing is voor brandpreventie. Als laatste heeft u dus ook geen last meer van een brandalarm dat zomaar afgaat en de dagelijkse gang van zaken in uw bedrijf even (onnodig) op zijn kop zet.

Vormen van passieve brandbeveiliging

Passieve brandbeveiliging bestaat uit verschillende technieken en elementen die samen een essentieel onderdeel vormen van de algehele brandveiligheid van een gebouw. Denk hierbij aan zaken als:

Advies over brandveiligheid

In een gebouw moet u voldoen aan de eisen die in het Bouwbesluit van 2012 zijn opgesteld over brandpreventie en brandveiligheid. Hierbij zult u zien dat in gebouwen actieve en passieve brandbeveiligingen veelal samen moeten werken, zodat brand op tijd gedetecteerd wordt en de kans op verspreiding van de brand geminimaliseerd wordt. Een aantal brandalarmen installeren is bij lange na niet voldoende. Bij brandbeveiligingsbedrijven, zoals FireSpec, kunt u brandveiligheid advies inschakelen, waarbij u op maat gemaakte adviezen krijgt voor uw pand. Tevens kunt u veelal een onderhoudscontract afsluiten. Zo weet u ook meteen zeker dat vals piepende brandalarmen verleden tijd zijn.

Zonnepanelen worden steeds populairder als duurzame energiebron, maar ze brengen ook nieuwe risico's met zich mee, zoals brandgevaar. Hoewel het risico op brand door zonnepanelen klein is, zijn de gevolgen vaak ernstig wanneer het toch misgaat. Het is daarom belangrijk om te weten hoe brand door zonnepanelen kan ontstaan en hoe u dit risico kunt minimaliseren. In dit artikel vertellen we u graag meer hierover.

Hoe kan brand door zonnepanelen ontstaan?

Door de kwalitatieve materialen waaruit zonnepanelen vervaardigd worden, kunnen zonnepanelen zelf geen vlam vatten. De hoofdoorzaak van een brand door zonnepanelen komt door een verkeerde installatie van het zonnepanelensysteem. De stekkers die de panelen met verlengkabels verbindt, moeten stevig verbonden zijn met elkaar middels MC4 connectoren. Zit er echter een scheur of defect in dit traject, dan kan de gelijkstroom de omvormer niet bereiken. Bovendien kan deze stroom niet gestopt worden, waardoor de stroom uit de scheur in de kabels schiet en op elkaar botst. Hierbij ontstaan vaak vonken en kan de temperatuur hoog oplopen, waardoor omliggend materiaal vlam kan vatten.

installatie zonnepanelen

Verschil op-dak zonnepanelen en in-dak zonnepanelen wat betreft brandgevaar

De termen zeggen het al, maar bij op-dak zonnepanelen ligt uw zonnepanelensysteem op uw dak. In-dak zonnepanelen daarentegen, worden geïntegreerd in het dak ter vervanging van dakpannen. Bij op-dak systemen is het risico op brand door uw zonnepanelen heel klein, zelfs als uw zonnepanelen niet goed geïnstalleerd zijn. Bij in-dak systemen is het belangrijk dat er voldoende ruimte gehouden wordt tussen de panelen en materialen daaronder. Bovendien moeten deze materialen een hoge brandwerendheid bevatten. Let wel op dat brandwerendheid weer wat anders is dan Weerstand Brand Doorlating Brand Overslag.

De omvormer van uw zonnepanelen kan brand veroorzaken

Als de gelijkstroom de omvormer bereikt, zet deze de stroom om naar bruikbare wisselstroom. De omvormer functioneert dus constant. Als hij overbelast raakt of defect is, kan dit leiden tot brand, zeker wanneer de omvormer in een slecht geïsoleerde meterkast is geplaatst. De moderne omvormers hebben een metalen behuizing, waardoor ze iets beter beschermd zijn tegen hoge temperaturen. Wanneer brand in de omvormer ontstaat, zal het vuur niet verder komen dan deze metalen behuizing.

Brandbaarheid van uw zonnepanelen

Zonnepanelen die verschenen zijn, zijn getest op brandveiligheid. De brandwerendheid van de panelen verschilt wel per type en merk zonnepaneel. Er gelden drie levels van brandwerendheid: categorie A, B en C. A is hierbij het meest brandwerend en C dus het minst. Om de categorie te bepalen, worden twee testen gedaan. De vlamverspreidingstest let erop in hoeverre uw zonnepanelen brand verder kunnen verspreiden. De brandtest bepaalt vervolgens of brand van buitenaf de panelen kan verbranden of doorbranden.

Hoe voorkomt u dat zonnepanelen in brand vliegen?

Zonnepanelen zijn van zichzelf niet brandgevaarlijk; het is vaak de installatie die niet goed wordt uitgevoerd en leidt tot een hoger risico op brand. Toch kunt u een aantal dingen ook zelf nog doen om deze kans nog kleiner te maken:

Is brand door zonnepanelen verzekerd?

Of u brand door zonnepanelen verzekerd krijgt door uw verzekeraar, is afhankelijk van de situatie en de verzekering zelf. Bij een opstalverzekering bij uw koopwoning, bent u bijvoorbeeld goed verzekerd tegen brand door zonnepanelen. Hoeveel u terugkrijgt van uw verzekering, is dan afhankelijk van uw contract bij uw verzekeraar. Ook is het niet altijd zo dat de zonnepanelen verzekerd zijn; soms betaalt u een extra premie. Bij een huurwoning zijn de zonnepanelen meeverzekerd in de inboedelverzekering, wanneer de verhuurder of u deze geïnstalleerd hebt.

Als u ooit betrokken bent geweest bij bouw- of renovatieprojecten, bent u waarschijnlijk de term "WBDBO" tegengekomen, zodra er gesproken werd over de brandveiligheid van gebouwen. Maar wat betekent deze term nu eigenlijk? En waarom is het zo belangrijk? In dit artikel gaan we dieper in op de betekenis van WBDBO en waarom het cruciaal is in de bouw- en vastgoedsector.

Wat is WBDBO?

WBDBO is een afkorting met de betekenis Weerstand Brand Doorlating Brand Overslag. Dit houdt kortom in wat de kortste tijd is die een brand nodig heeft om zich te verspreiden van het eerste brandcompartiment naar het volgende. Je komt wel eens tegen dat er sprake is van een 60 min WBDBO. Dit betekent niets meer en niets minder dan dat een brand die ontstaan is zich gedurende 60 minuten niet mag uitbreiden naar een ander compartiment. De Weerstand Brand Doorlating Brand Overslag is onderdeel van het Bouwbesluit uit 2012.

Het belang van WBDBO

WBDBO geeft eigenlijk aan hoe lang een scheidingsconstructie (zoals een muur, vloer, of plafond) weerstand kan bieden tegen de verspreiding van brand, zowel door directe vlammen (branddoorslag) als door hitteoverdracht (brandoverslag). Deze weerstandstijd is van vitaal belang, omdat het tijd geeft voor evacuatie van mensen, voor hulpdiensten om in actie te komen en voor het beperken van de materiële schade. Een gebouw met een goede Weerstand Brand Doorlating Brand Overslag zorgt voor een veilige omgeving voor bewoners, werknemers en bezoekers. Het minimaliseert het risico op slachtoffers bij brand en helpt bij het voorkomen van grootschalige schade aan eigendommen. Daarom is het naleven van WBDBO-eisen een essentieel onderdeel van het Bouwbesluit.

Drie factoren vormen de Weerstand Brand Doorlating Brand Overslag

De Weerstand Brand Doorlating Brand Overslag bestaat uit drie elementen, namelijk de vlamdichtheid, de stabiliteit en de thermische isolatie. De vlamdichtheid is de tijd dat, in geval van brand, vlammen zich niet kunnen verspreiden aan de zijde van de muur die niet blootgesteld is aan vuur. De stabiliteit heeft betrekking op de tijd dat een bouwkundig element zijn dragende functie kan bewaren in het geval van brand. De thermische isolatie houdt in dat de temperatuur aan de zijde van de muur die niet blootgesteld is aan externe omstandigheden niet boven een bepaalde thermische drempelwaarde stijgt. De NEN 6069 legt vast wat een brandcompartiment nodig heeft om goed te functioneren: specifieke criteria voor drie onderdelen die overeenkomen met een bepaalde Weerstand Brand Doorlating Brand Overslag.

WBDBO bij verschillende gebruikersfuncties

De basiseisen van de Weerstand Brand Doorlating Brand Overslag is zestig minuten bij nieuwbouw en twintig minuten bij bestaande bouw, maar dit wordt onder andere bepaald door de functie die een gebouw heeft. Heeft het gebouw een woonfunctie? Denk hierbij aan bijvoorbeeld woningen of woonwagens. Dan geldt een Weerstand Brand Doorlating Brand Overslag van 30 min. Betreft het een gebouw met een industriële functie, dan geldt een WBDBO van 60 min.

Hoe kunt u aan de WBDBO eisen voldoen?

Het is niet gemakkelijk om te zien of u aan de WBDBO voldoet, omdat belangrijke onderdelen van de constructie niet te zien zijn in veel gevallen. U kunt echter als regel aanhouden dat elke opening die groter is dan 2.5 centimeter niet meer brandwerend is. Middels passieve brandbeveiliging kunt u echter voorkomen dat er openingen in uw constructies zijn. Hiermee blokkeert u eigenlijk de openingen in brandwerende wanden, plafonds en vloeren. Laat bijvoorbeeld brandwerende betimmeringen plaatsen. En vergeet vooral niet om uw doorvoeren brandwerend te dichten.

Verschil brandwerendheid en WBDBO

Aangezien er weerstand van brand in de afkorting WBDBO zit, zou u kunnen denken dat brandwerendheid hetzelfde is als de Weerstand Brand Doorlating Brand Overslag. Dit is echter niet het geval. De WBDBO heeft betrekking op de brandcompartimenten van een gebouw, terwijl de brandwerendheid zich meer focust op de losse onderdelen van een gebouw, zoals een vloer of muur, en hoe goed deze elementen brand kunnen weerstaan.

WBDBO aangeven op tekening

Op bouwtekeningen kunt u de Weerstand Brand Doorlating Brand Overslag aangeven. Er worden hier lijnen met kruisjes door de wand getekend. Een kruisje staat hierbij voor een WBDBO van 30 min en twee kruisjes voor een Weerstand Brand Doorlating Brand Overslag van 60 min. Sommigen noteren ook altijd een kruisje, maar schrijven hier handmatig het aantal minuten bij. Het kruisje wordt altijd genoteerd aan de brandwerende zijde van een wand. De NEN-1413 is hierin niet eenduidig.