Alles over compartimenteren: de betekenis en het belang ervan

11 juni 2025

Als u zich bezighoudt met de passieve brandbeveiliging van uw gebouw, dan bent u vast eens de term compartimenteren tegengekomen. De betekenis van deze term is als volgt: het opdelen van een gebouw in afzonderlijke compartimenten om de verspreiding van bijvoorbeeld vuur, rook of schadelijke stoffen te beperken. Brandcompartimenten zijn zo cruciaal voor een snelle en veilige evacuatie van een gebouw. In dit artikel gaan we daarom dieper in op het belang en de betekenis van brandcompartimenten.

Wat houdt compartimenteren in?

Compartimenteren in de breedste zin van het woord betekent dat iets verdeeld wordt in losse, afgesloten gedeelten. Een gebouw compartimenteren heeft daarom de betekenis van het opdelen van het gebouw in losse brandcompartimenten. Deze compartimenten fungeren bij brand als een zelfstandige eenheid, waarbij rook, vlammen en hitte tegengewerkt worden. Hierdoor kunnen deze elementen zich niet zo vlug verspreiden naar aanliggende gedeelten. Op die manier blijft een vrije vluchtroute langer in stand, waardoor gebruikers van een gebouw meer tijd hebben om het gebouw te verlaten. Bovendien geven brandcompartimenten de hulpdiensten de tijd om de brand onder controle te krijgen.

Belang van brandcompartimenten

Bij passieve brandbeveiliging is compartimentering een van de belangrijkste maatregelen, die u kunt treffen. Wanneer een brand uitbreekt, verspreiden vlammen, rook en hitte zich namelijk heel snel naar nabijgelegen compartimenten. Hierdoor zijn deze elementen ook moeilijk onder controle te houden. Het compartimenteren van een gebouw zorgt ervoor dat de verspreiding van deze elementen beperkt wordt. Zo krijgen mensen meer tijd tijdens de evacuatie, worden eigendommen beschermd en worden bedrijfsrisico’s beperkt.

Hoe moet u het compartimenteren van een gebouw aanpakken?

Brandcompartimenten moeten aan meerdere eisen voldoen op basis van de functie van het gebouw en het gebouwtype. Brandcompartimenten zijn echter veelal voorzien van een vast aantal elementen, zoals:

Het compartimenteren van een gebouw is vaak erg complex, omdat u met veel normen en eisen rekening mee moet houden. De hulp inschakelen van een brandveiligheidsspecialist is vaak de slimste optie om uw gebouw op de juiste wijze te compartimenteren.

Eisen van een brandcompartiment

In het Bouwbesluit zijn in het kader van de WBDBO eisen gesteld, waaraan brandcompartimenten moeten voldoen. Deze voorschriften hebben betrekking op bijvoorbeeld:

  • Lengte van vluchtwegen
  • Brandwerendheid van de wanden
  • Brandwerendheid van de plafonds
  • Brandwerendheid van de vloeren
  • Brandoverslag
  • Branddoorslag horizontaal en verticaal
  • Grootte en vorm gebouw

Maximale oppervlakte per compartiment

Een brandcompartiment hoort niet te groot te zijn. Bij een beperkte oppervlakte kan het compartiment namelijk beter zijn functie van brandbegrenzer verrichten. De functie, grootte en vorm van een gebouw bepalen eveneens hoe een compartiment eruit moet zien. Heeft een bepaald gebouw bijvoorbeeld een industriefunctie, dan is de maximale oppervlakte van een brandcompartiment 2.500 m². Voor een gebouw waarin kantoren of een onderwijsinstelling gevestigd zitten, geldt een maximale omvang van 1.000 m². Bij een brandcompartiment met een woonfunctie ligt de woning altijd in één compartiment. In datzelfde compartiment mogen verder alleen nevengebruiksfuncties liggen, dus geen tweede woning. Een buitenberging of kantoor aan huis vallen wel onder nevengebruiksfuncties.

U mag afwijken van de maximale oppervlakte van een compartiment als een grotere gebruiksoppervlakte voorziet in eenzelfde brandveiligheid. Dit noemt men ook wel gelijkwaardige veiligheid en dit wordt bepaald door de NEN 6060.

Wat hoort gecompartimenteerd te worden?

Wat hoort nu in een brandcompartiment thuis? In het Besluit bouwwerken leefomgeving staat dat iedere besloten ruimte in een compartiment opgenomen moet worden. Er zijn echter een aantal besloten ruimtes die niet onder deze regel vallen:

  • Toiletten
  • Badkamers
  • Liftschachten die voldoen aan brandklasse B
  • Technische ruimtes die kleiner zijn dan 50 m²
  • Ruimtes waardoor een extra beschermde vluchtroute loopt
  • Aangrenzende gebouwen met een oppervlakte kleiner dan 50 m²
  • Gebouwen met een lichte industriefunctie, zoals telen, kweken of opslaan van gewassen

In sommige gevallen moeten niet-besloten ruimtes ook gecompartimenteerd worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan niet-besloten gedeeltes van een wegtunnelbuis. De buis moet hierbij wel een lengte langer dan 250 meter hebben. Ook niet-besloten ruimtes met een industriefunctie, zoals een inpandige houtopslag, moeten ingedeeld worden in brandcompartimenten.

Vraag een gesprek aan met een brandveiligheidsexpert

Brandcompartimenten beschermen de gebouwgebruikers en uw eigendommen bij brand. Het vraagt echter veel expertise, ervaring en kennis van de regels en wetten om compartimenteringswerkzaamheden goed uit te voeren. Heeft u daarom vragen over compartimentering? Wilt u uw gebouw indelen in brandcompartimenten? Schakel dan FireSpec in als expert! Wij komen op locatie langs voor een inspectie, waarbij we nauwgezet kunnen vaststellen waar de problemen zitten en hoe we dit kunnen oplossen. Met onze hulp voldoet uw gebouw weer aan alle eisen met betrekking tot het Bouwbesluit.