Brand door zonnepanelen? Dit moet u weten!
Zonnepanelen worden steeds populairder als duurzame energiebron, maar ze brengen ook nieuwe risico's met zich mee, zoals brandgevaar. Hoewel het risico op brand door zonnepanelen klein is, zijn de gevolgen vaak ernstig wanneer het toch misgaat. Het is daarom belangrijk om te weten hoe brand door zonnepanelen kan ontstaan en hoe u dit risico kunt minimaliseren. In dit artikel vertellen we u graag meer hierover.
Hoe kan brand door zonnepanelen ontstaan?
Door de kwalitatieve materialen waaruit zonnepanelen vervaardigd worden, kunnen zonnepanelen zelf geen vlam vatten. De hoofdoorzaak van een brand door zonnepanelen komt door een verkeerde installatie van het zonnepanelensysteem. De stekkers die de panelen met verlengkabels verbindt, moeten stevig verbonden zijn met elkaar middels MC4 connectoren. Zit er echter een scheur of defect in dit traject, dan kan de gelijkstroom de omvormer niet bereiken. Bovendien kan deze stroom niet gestopt worden, waardoor de stroom uit de scheur in de kabels schiet en op elkaar botst. Hierbij ontstaan vaak vonken en kan de temperatuur hoog oplopen, waardoor omliggend materiaal vlam kan vatten.
Verschil op-dak zonnepanelen en in-dak zonnepanelen wat betreft brandgevaar
De termen zeggen het al, maar bij op-dak zonnepanelen ligt uw zonnepanelensysteem op uw dak. In-dak zonnepanelen daarentegen, worden geïntegreerd in het dak ter vervanging van dakpannen. Bij op-dak systemen is het risico op brand door uw zonnepanelen heel klein, zelfs als uw zonnepanelen niet goed geïnstalleerd zijn. Bij in-dak systemen is het belangrijk dat er voldoende ruimte gehouden wordt tussen de panelen en materialen daaronder. Bovendien moeten deze materialen een hoge brandwerendheid bevatten. Let wel op dat brandwerendheid weer wat anders is dan Weerstand Brand Doorlating Brand Overslag.
De omvormer van uw zonnepanelen kan brand veroorzaken
Als de gelijkstroom de omvormer bereikt, zet deze de stroom om naar bruikbare wisselstroom. De omvormer functioneert dus constant. Als hij overbelast raakt of defect is, kan dit leiden tot brand, zeker wanneer de omvormer in een slecht geïsoleerde meterkast is geplaatst. De moderne omvormers hebben een metalen behuizing, waardoor ze iets beter beschermd zijn tegen hoge temperaturen. Wanneer brand in de omvormer ontstaat, zal het vuur niet verder komen dan deze metalen behuizing.
Brandbaarheid van uw zonnepanelen
Zonnepanelen die verschenen zijn, zijn getest op brandveiligheid. De brandwerendheid van de panelen verschilt wel per type en merk zonnepaneel. Er gelden drie levels van brandwerendheid: categorie A, B en C. A is hierbij het meest brandwerend en C dus het minst. Om de categorie te bepalen, worden twee testen gedaan. De vlamverspreidingstest let erop in hoeverre uw zonnepanelen brand verder kunnen verspreiden. De brandtest bepaalt vervolgens of brand van buitenaf de panelen kan verbranden of doorbranden.
Hoe voorkomt u dat zonnepanelen in brand vliegen?
Zonnepanelen zijn van zichzelf niet brandgevaarlijk; het is vaak de installatie die niet goed wordt uitgevoerd en leidt tot een hoger risico op brand. Toch kunt u een aantal dingen ook zelf nog doen om deze kans nog kleiner te maken:
- Zorg dat dakmaterialen brandwerender en brandvertragender gemaakt worden met bijvoorbeeld staalcoating voor staalconstructies.
- Kies voor een erkende installateur.
- Plaats omvormer op brandveilige achtergrond, zoals steen en gips. Deze materialen hebben een grote brandwerendheid.
- Houdt de omvormer stofvrij.
- Verwijder begroeiing rondom uw zonnepanelen.
- Let op kabels bij verbouwingen.
- Is er genoeg ruimte tussen uw zonnepanelen en die van uw buren?
- Kies voor micro-omvormers in plaats van normale omvormers.
- Houdt uw zonnepanelen ook in de gaten met het monitoringssysteem.
- Controleer uw zonnepanelen jaarlijks.
- Heeft u twijfels over uw installatie? Doe dan eens een brandveiligheidsinspectie.
- Voldoe aan de veiligheidseisen die uw verzekeraar stelt.
Is brand door zonnepanelen verzekerd?
Of u brand door zonnepanelen verzekerd krijgt door uw verzekeraar, is afhankelijk van de situatie en de verzekering zelf. Bij een opstalverzekering bij uw koopwoning, bent u bijvoorbeeld goed verzekerd tegen brand door zonnepanelen. Hoeveel u terugkrijgt van uw verzekering, is dan afhankelijk van uw contract bij uw verzekeraar. Ook is het niet altijd zo dat de zonnepanelen verzekerd zijn; soms betaalt u een extra premie. Bij een huurwoning zijn de zonnepanelen meeverzekerd in de inboedelverzekering, wanneer de verhuurder of u deze geïnstalleerd hebt.