Hoe ziet de nieuwe wetgeving rondom brandveiligheid eruit?

Om ervoor te zorgen dat mensen bij brand snel en veilig kunnen vluchten, is er vanaf 1 juli 2024 een nieuwe wetgeving rondom brandveiligheid ingegaan. Zo worden vluchtroutes in woongebouwen brandveiliger gemaakt. De wetgeving heeft betrekking op gemeenschappelijke ruimtes in woongebouwen. Hoe ziet de nieuwe wetgeving brandveiligheid er anno 2025 uit? Wij leggen het u uit.
Wat houdt de nieuwe wetgeving in?
Bij brand is het van levensbelang dat iedereen snel, eenvoudig en zelfstandig het gebouw kan verlaten. Daarom moeten vluchtroutes vrij blijven van obstakels. In het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) zijn per 1 juli 2024 nieuwe regels opgenomen die bepalen dat in publieke ruimtes geen brandgevaarlijke voorwerpen meer mogen worden geplaatst of opgehangen. Dit geldt onder andere voor de hal, gangen, trappenhuizen en galerijen. De volgende zaken zijn nu verboden:
- Meubels vervaardigd uit brandbare materialen
- Fietsen en scootmobielen voor de deur
- Brandbare decoraties
- Huisvuil, grofvuil of oud papier
- Kratten
Welke voorwerpen zijn nog wel toegestaan?
Sinds deze nieuwe wetgeving rondom de brandveiligheid die sinds juli 2024 van kracht is, mogen brandgevaarlijke objecten dus niet meer in gemeenschappelijke ruimtes geplaatst of opgehangen worden. Welke voorwerpen mag u echter wel nog neerzetten of ophangen? De regels zijn niet van toepassing op:
- Objecten voor bewegwijzering, zoals vluchtrouteaanduidingen [link naar blog vluchtrouteaanduiding]
- Informatieborden voor bewoners, mits gemaakt van brandveilig materiaal
- Een foto, schilderij of andere afbeelding van maximaal 0,5 m² bij de toegang van uw woning
- Een deurmat van maximaal 0,5 m² bij de toegang van uw woning
Zo moet een vluchtroute eruitzien
De nieuwe wetgeving rondom brandveiligheid zorgt ervoor dat men veilig uit een gebouw kan vluchten via vastgestelde vluchtroutes. Een vluchtweg moet voldoen aan de volgende eisen:
- Minimaal 85 centimeter breed, inclusief de toegestane voorwerpen in de gemeenschappelijke ruimtes
- Beginnen in een openbare ruimte, aangezien hier doorgaans de dichtstbijzijnde uitgang is
- Bestaan uit vloeren, trappen of hellingbanen
- Geheel veilig zijn: een onveilig deel maakt de hele route onveilig
- Minimaal 30 minuten bestand zijn tegen brand (WDBO van 30 minuten)
- Eindigen op een openbare weg, zodat men snel afstand kan nemen van de brand
Verantwoordelijkheid voor naleving
Wie is er echter verantwoordelijk voor het naleven van de regels rondom brandveiligheid? De eigenaar van een gebouw moet zorgen voor de brandpreventie. Dit houdt onder andere in:
- Ervoor zorgen dat brand voorkomen en beperkt wordt.
- Dat u brand- en rookmelders plaatst volgens de regels.
- Dat er een vluchtplan is en vluchtroutes gemaakt zijn.
- Dat blusmiddelen in het gebouw aanwezig moeten zijn.
- Dat u ervoor moet zorgen dat hulpverleners makkelijk toegang tot uw gebouw hebben.
Wat u moet doen als gebouweigenaar voor de brandveiligheid, is afhankelijk van bijvoorbeeld de functie van uw gebouw, met welke brandgevaarlijke stoffen gewerkt wordt en hoeveel mensen in uw gebouw komen. In het Besluit bouwwerken leefomgeving kunt u goed nalezen welke regels voor u als woningeigenaar gelden.
Als inwoner van een woningcomplex is het uw eigen verantwoording om vluchtroutes vrij te houden. [link naar blog brandveiligheid appartementen wetgeving] De eigenaar van een woongebouw is slechts eindverantwoordelijk voor het brandveilig beheer van een pand en verantwoordelijk voor de juiste bouwkundige en installatietechnische staat van het woongebouw.
Tips voor een brandveilige woning
Door de regels goed na te lezen en te weten wie de verantwoordelijkheid heeft over het naleven van de nieuwe regels, kunt u uw pand veiliger maken tegen brand. Ter afsluiting van dit artikel geven we echter nog een aantal tips om uw gebouw/woning nog brandveiliger te maken:
- Zorg voor een kleine brandblusser in uw woning. In publiekelijk toegankelijk gebouwen is een brandblusser reeds verplicht.
- Laat uw cv-ketel minimaal twee keer per jaar checken.
- Reinig uw afzuigkap periodiek.
- Controleer uw elektrische installaties regelmatig.
- Maak uw droger regelmatig schoon.
Door deze maatregelen te nemen en de wetgeving goed na te leven, zorgt u ervoor dat uw woonomgeving zo veilig mogelijk is bij brand.