Alles wat u moet weten over brandklasse A

6 november 2024
brandklasse A

Een brand kan helaas altijd ontstaan. Veel mensen denken bij een brand meteen aan haspels en brandblussers om de brand te bestrijden. Niet iedere brand is echter dezelfde en daarom worden branden in zes klassen ingedeeld. In deze blog zullen we aandacht besteden aan brandklasse A. Welke materialen vallen hieronder en hoe bestrijdt u dit type brand?

Wat is brandklasse A?

Er zijn verschillende soorten branden en daardoor ook verschillende wijzen waarop u een brand kunt blussen. Daarom zijn branden opgedeeld in klassen, lopend van klasse A tot klasse F. Brandklasse A duidt op branden die ontstaan zijn door vaste, niet-smeltende stoffen. Denk hierbij aan materialen als hout, textiel, kleding, meubilair, papier, verpakkingsmateriaal, gordijnen, rubber en dergelijke. Brandklasse A is de eerste klasse in de zes brandklassen, waardoor materialen in klasse A minder brandbaar zijn. Dit wordt berekend op basis van factoren, zoals vlamtijd, druppelvorming, temperatuurstijging en rookontwikkeling.

Verschil brandklasse A1 en A2

Binnen deze brandklasse wordt er ook nog een onderscheid gemaakt tussen klasse A1 en A2. Bij brandklasse A1 levert het materiaal geen bijdrage aan het oplaaien van een brand. Materialen uit brandklasse A2 zorgen er wel in geringe mate voor dat een brand kan oplaaien.

Brandklasse A in isolatiematerialen

In het Bouwbesluit is vastgelegd dat ook isolatiematerialen hun eigen brandklasse krijgen. Deze klassen geven aan hoe brandbaar een isolatiemateriaal is. In dit geval is een isolatiemateriaal van klasse A1 onbrandbaar en een materiaal uit klasse A2 nagenoeg onbrandbaar. Deze isolatiematerialen ontbranden kortom pas bij zeer hoge temperaturen en dragen nauwelijks bij aan het verspreiden van het vuur. Denk hierbij aan isolatiematerialen als steenwol of glaswol. Ook kunststof isolatiematerialen, zoals PIR, zijn praktisch niet-brandbaar.

isolatiematerialen brandklasse A

Welk blusmiddel is geschikt voor brandklasse A?

Een brand van klasse A kan bestreden worden met water, schuim, ABF schuim of ABC poeder als blusstof. Hierdoor kunt u ter bestrijding van deze soort branden gebruik maken van blusmiddelen, zoals:

  • Blusdekens
  • Brandslanghaspels
  • Poederbrandblussers (die ook geschikt zijn voor brandklasse B en brandklasse C)
  • Sproeischuimblussers
  • Schuim-vetbrandblussers
  • Waterblussers

Op elk brandbestrijdingsmiddel staat aangegeven voor welke brand het middel geschikt is, dus kijk het altijd na voordat u begint te blussen met een foutief middel. Een CO²-blusser zal bijvoorbeeld bij een brandklasse A brand niks uithalen.

Preventieve brandbestrijding

Blusmiddelen komen van pas bij de bestrijding van een brand uit brandklasse A, maar het is ook handig om passieve brandbestrijding toe te passen om brand te vertragen, zodat het bestreden kan worden. U kunt uw brandveiligheid door brandspecialisten laten controleren. Uw doorvoeren kunnen brandwerend gemaakt worden. U kunt kieren en naden brandwerend laten dichten om de rookontwikkeling binnen een bepaald compartiment te houden. Van brandklasse A tot F; brandspecialisten bereiden u voor op ieder brandtype.