Mijn brandalarm gaat zomaar af, wat nu?

23 september 2024
brandalarm gaat af

Een plotseling afgaand brandalarm in uw bedrijfspand of bedrijfshal kan behoorlijk schrikken zijn, vooral wanneer er geen duidelijke oorzaak is. Toch is het belangrijk om deze oorzaak te achterhalen, want een brandalarm gaat niet zonder reden af. In dit artikel bespreken we de mogelijke oorzaken van een vals alarm en welke stappen u kunt nemen om hier geen last meer van te hebben.

Brandalarm gaat af zonder brand om deze redenen

Uw brandalarm gaat af zonder dat u rook kunt waarnemen? Hier kunnen een aantal redenen aan verbonden zijn. Ten eerste kunnen stof, vuil of insecten in de rookmelder de sensor verstoren en een vals alarm veroorzaken. Stoom of dampen, zelfs zonder rook, kunnen eveneens soms een rookmelder activeren. Een hoge luchtvochtigheid kan namelijk de rookdetector af laten gaan. Wanneer de batterij bijna leeg is, kan het alarm eveneens onregelmatig piepen of afgaan zonder reden. Plotselinge veranderingen in temperatuur, zoals de periode waarin u de verwarming in uw bedrijf weer aanzet, kunnen eveneens een vals alarm veroorzaken. Dit leidt namelijk tot condensatie en grote temperatuurverschillen en dan gaat het alarm af. Als laatste kan de leeftijd van uw brandalarm ook reden zijn waarom deze zonder reden afgaat. Na tien jaar dient een alarm daarom ook vervangen te worden.

Brandalarm is een actieve brandpreventieve maatregel

Binnen de brandpreventieve maatregelen vindt u actieve en passieve brandbeveiliging. Actieve brandbeveiliging omvat alle maatregelen en systemen die direct ingrijpen om brand te detecteren, te bestrijden en te beperken, zodra deze ontstaat. In tegenstelling tot passieve brandbeveiliging, die gericht is op het vertragen van de verspreiding van vuur door bijvoorbeeld brandwerende materialen, richt actieve brandbeveiliging zich op het daadwerkelijke bestrijden van brand. Voorbeelden van actieve brandbeveiliging zijn sprinklersystemen, automatische brandblusinstallaties, rookmelders en brandalarmen. Deze systemen zijn ontworpen om onmiddellijk te reageren op brand, zodat de schade wordt geminimaliseerd en de veiligheid van de bewoners of gebruikers van een gebouw wordt gewaarborgd.

passieve brandbeveiliging

Voordelen passieve brandbeveiliging

Passieve brandbeveiliging biedt essentiële voordelen door de structurele integriteit van gebouwen te waarborgen en de verspreiding van brand en rook te vertragen. Door gebruik te maken van brandwerende materialen in bijvoorbeeld wanden, vloeren en deuren, kan passieve brandbeveiliging de tijd verlengen, voordat een brand zich verspreidt naar andere delen van het gebouw. Dit geeft bewoners waardevolle extra minuten om te evacueren en om hulpdiensten de kans te geven de brand aan te pakken.

Bovendien kan passieve brandbeveiliging bijdragen aan het behoud van de algehele structuur van het gebouw, wat de kosten voor herstel en reconstructie verlaagt. Deze vorm van brandbeveiliging werkt continu. Er is daarbij slechts weinig onderhoud aan uw brandbeveiliging nodig, zoals bij actieve systemen, waardoor het een betrouwbare en kosteneffectieve oplossing is voor brandpreventie. Als laatste heeft u dus ook geen last meer van een brandalarm dat zomaar afgaat en de dagelijkse gang van zaken in uw bedrijf even (onnodig) op zijn kop zet.

Vormen van passieve brandbeveiliging

Passieve brandbeveiliging bestaat uit verschillende technieken en elementen die samen een essentieel onderdeel vormen van de algehele brandveiligheid van een gebouw. Denk hierbij aan zaken als:

  • Brandcompartimentering
  • Brandwerende betimmering
  • Brandwerende doorvoering
  • Brandwerende coating
  • Brandwerende afdichting

Advies over brandveiligheid

In een gebouw moet u voldoen aan de eisen die in het Bouwbesluit van 2012 zijn opgesteld over brandpreventie en brandveiligheid. Hierbij zult u zien dat in gebouwen actieve en passieve brandbeveiligingen veelal samen moeten werken, zodat brand op tijd gedetecteerd wordt en de kans op verspreiding van de brand geminimaliseerd wordt. Een aantal brandalarmen installeren is bij lange na niet voldoende. Bij brandbeveiligingsbedrijven, zoals FireSpec, kunt u brandveiligheid advies inschakelen, waarbij u op maat gemaakte adviezen krijgt voor uw pand. Tevens kunt u veelal een onderhoudscontract afsluiten. Zo weet u ook meteen zeker dat vals piepende brandalarmen verleden tijd zijn.