Alles wat u moet weten over brandklasse F
Het brandclassificatie systeem helpt mensen een brand vroegtijdig te identificeren en helpt hen die brand op de juiste wijze te blussen. Het brandclassificatiesysteem berust op de brandstof die brandt. Zo is bij brandklasse C die brandstof hout en bij brandklasse F zijn die brandstoffen vetten en oliën. Dit artikel zal wat dieper ingaan op laatstgenoemde brandklasse, waarbij we eveneens zullen vermelden met welke blusser u moet gebruiken bij een brand uit brandklasse F.
Wat is brandklasse F?
Binnen de brandklasse F worden branden gerekend op basis van dierlijke of plantaardige vetten, frituurvet en oliën. Denk hierbij dus aan frituur en bakolie branden. Deze branden ontstaan vooral in keukens en hebben hoge temperaturen. In twintig procent van alle branden die thuis plaatsvinden, is een brand uit brandklasse F de oorzaak. Wanneer u kortom veel frituurt of op hoge temperaturen moet koken (zoals wokken), dan is het belangrijk dat u zich bewust bent van het brandgevaar.
Hoe kunt u een brandklasse F brand blussen?
De brandklasse F branden mogen niet met water geblust worden, want dit is heel gevaarlijk. Net als bij branden van de D-klasse, neemt de intensiteit van de brand door het water toe. Een brandklasse F brand blust u dus met een speciale blusser: de vet brandblusser. Houd voldoende afstand tijdens het blussen. U mag een brand van brandklasse F ook aanpakken met een ABF-schuimblusser, die ook op branden van brandklasse A en brandklasse B gebruikt mag worden. Er zijn ook nat chemische blussers op de markt. Heeft deze een F-classificatie van 75, dan mogen deze gebruikt worden op frituurpannen met een inhoud van maximaal 75 liter olie.
Voorkomen van klasse F-brand
Wanneer u zelf uw frieten wilt bereiden, kunt u op meerdere manieren veilig frituren. U kunt een elektrische friteuse aanschaffen, want deze heeft veelal een thermostaat. Deze houdt bij dat het niet te heet wordt en er verbranding optreedt. Moet u frituren in een pan, gebruik dan niet te veel vet of olie. De pan mag daarbij nooit meer dan een derde gevuld zijn. Laat sowieso nooit een frituur onbemand achter. Zodra u rook waarneemt, moet u de pan direct uitzetten. Een derde manier om thuis bijvoorbeeld frieten te bereiden, is door een airfryer te gebruiken. Deze bakt op basis van hete lucht. Zorg wel dat er voldoende ruimte is rondom de airfryer, zeker de achterkant van het apparaat moet vrij zijn. Hier komt de hete lucht uit het ventilatierooster namelijk.
Brandklasse F op basis van brandgedrag van materiaal
Brandklasse F heeft nog een tweede betekenis. Wanneer er namelijk gekeken wordt naar het brandgedrag van een bouw- of isolatiemateriaal, spreekt men ook van brandklassen. Deze brandklassen starten bij A1 en eindigen bij klasse F. Hierbij is A1 niet brandbaar, terwijl F zeer brandbaar is. Bij een bouwmateriaal uit klasse F kan met een small flame test eenvoudig de brandbaarheid aangetoond worden. Bij deze test wordt een kleine vlam ingezet om te kijken of het materiaal snel kan worden aangestoken. Uitgebreidere testen zijn niet nodig. Alleen klassen B, C en D hebben nog een grotere SBI-test nodig.