Wat is een vluchtrouteaanduiding en waarom is het belangrijk?

20 februari 2025
Vluchtrouteaanduiding

Wanneer er brand uitbreekt in een gebouw, dan is het hoofdzaak dat alle gebruikers van het pand veilig het gebouw kunnen verlaten via de nooduitgangen. Een brand gaat echter vaak genoeg samen met een flinke rookontwikkeling, dus vraagt u zich misschien af hoe mensen snel en veilig de nooduitgang kunnen vinden wanneer hun zicht belemmerd wordt. Hierbij komt de vluchtrouteaanduiding om de hoek kijken. Deze aanduidingen kent u vast wel als de groen met witte bordjes, die altijd verlicht zijn en die de dichtstbijzijnde nooduitgang weergeven. Dit artikel zal u meer vertellen over de vluchtwegaanduidingen en het zal het belang van deze pictogrammen onderstrepen.

Het belang van vluchtrouteaanduidingen

Een vluchtrouteaanduiding is van cruciaal belang voor de veiligheid in gebouwen, omdat het mensen in noodsituaties, zoals brand of andere calamiteiten, helpt snel en veilig de dichtstbijzijnde nooduitgang te vinden. Het duidelijk markeren van vluchtroutes minimaliseert verwarring en paniek, wat het risico op ongelukken of vertragingen tijdens een evacuatie aanzienlijk verkleint. Bovendien is een correcte vluchtrouteaanduiding wettelijk verplicht in het Bouwbesluit en draagt het bij aan de naleving van veiligheidsvoorschriften. Het is essentieel dat deze aanduidingen goed zichtbaar zijn, zelfs bij stroomuitval, bijvoorbeeld door het gebruik van lichtgevende materialen of noodverlichting. Er wordt vaak gewerkt met transparantverlichting bij nood. Deze elektrische verlichting heeft als bijkomend voordeel dat het genoeg lichtopbrengst verzorgt. Zo wordt een gedeelte van het looppad verlicht zonder de noodzaak van aanvullende noodverlichtingen. Op die manier kan in principe iedereen bij een zich snel verspreidende brand, zoals een brand uit brandklasse B, en bij uitval van de stroom efficiënt en vlug de dichtstbijzijnde nooduitgang vinden.

Kenmerken van een vluchtrouteaanduiding

Hoe herkent u nu een vluchtwegaanduiding? Deze borden of stickers hebben een groene achtergrond, waarin in het wit duidelijk een pijl staat aangegeven in de richting van de dichtstbijzijnde nooduitgang. Ook staan er een mannetje en deur in het wit op de vluchtroute aanduiding afgebeeld. Zowel de reguliere verlichting in een gebouw als de noodverlichting moeten ervoor zorgen dat de vluchtrouteaanduiding te allen tijde duidelijk zichtbaar is. Een vluchtrouteaanduiding moet bovendien voldoen aan de eisen die gesteld worden in de NEN 3011. Hierin vindt je voorschriften over veiligheidskleuren en ontwerpprincipes van de aanduidingen.

Verschillende pictogrammen vluchtrouteaanduiding

U heeft waarschijnlijk wel eens gezien dat er verschillende pictogrammen gebruikt worden als vluchtwegaanduiding. Nederland heeft namelijk zijn aanduidingen lange tijd gemaakt op basis van de NEN 6088 regels, voordat ons land overging op de richtlijnen van NEN-EN-ISO 7010. De pictogrammen van de NEN 6088 en NEN-EN-ISO 7010 lijken wel op elkaar, maar er zit een klein verschil tussen beide pictogrammen. Bij het NEN-EN-ISO 7010 pictogram is het pijltje voor rechtdoor gewijzigd. Vroeger wees deze omhoog en nu naar beneden.

Normen waaraan de vluchtwegaanduiding moet voldoen

Een vluchtroute aanduiding moet ten eerste voldoen aan de eisen binnen de NEN 3011 (NEN-EN-ISO 7010). Hierin vindt u bijvoorbeeld de voorschriften voor de pictogrammen van de vluchtrouteaanduiding en de veiligheidskleuren. Ook zijn in de NEN 3011 voorschriften opgenomen voor de ontwerpprincipes ter voorkoming van ongevallen en brandbestrijding. Er is ook veel informatie te vinden over de evacuatie en de gevaren voor de gezondheid. Naast deze eisen zijn er ook vaste zichtbaarheidseisen, zoals:

  • De kleuren zijn volgens de richtlijnen van ISO 3864.
  • De verlichting van de groene kleur bedraagt minimaal 2 cd/m2.
  • De verhouding tussen de maximale en de minimale verlichting binnen zowel het witte gedeelte als de veiligheidskleur is niet groter dan 10:1.
  • De verhouding van het witte en groene gedeelte mag niet kleiner zijn dan 5:1 en niet groter dan 15:1.

Is een vluchtrouteaanduiding verplicht?

In het Bouwbesluit van 2012 is opgenomen dat vluchtrouteaanduidingen in sommige gevallen verplicht worden gesteld. Ten eerste bij een ruimte, die groter is dan 60 m². Deze ruimte heeft bovendien meer dan een deur. De vluchtwegaanduiding is ten tweede verplicht bij ruimtes die geschikt zijn voor vijftig personen of meer. Ook ruimtes waar veel verkeer doorheen komt, zoals een hal of gang, moeten vluchtwegaanduidingen bevatten.

Waar kunt u een vluchtwegaanduiding het beste plaatsen?

Waar kunt u uw vluchtrouteaanduiding nu het beste plaatsen? FireSpec denkt graag met u mee over de beste brandveiligheidsoplossingen voor uw pand. We hebben verschillende experts in dienst die op maat gemaakte plannen ontwikkelen voor de plaatsing van uw vluchtwegaanduiding. Hiervoor kijken ze naar de veiligheidseisen waaraan de vluchtrouteaanduiding moet voldoen. Bovendien letten ze op de wijze waarop uw pand in gebruik is. Met FireSpec zorgt u voor een optimale brandveiligheid in uw gebouw.