Alles wat u moet weten over brandklasse E

10 december 2024
brandklasse E

U heeft vast wel eens op brandblussers een letter zien staan. Deze letter geeft aan welk type branden het blusmiddel kan blussen. Er zijn zes brandklassen: A tot en met F. Brandklasse E neemt hierbinnen een bijzondere positie in, aangezien deze brandklasse eigenlijk niet meer bestaat. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat een brandklasse E brand inhoudt en welke blusmiddelen voor dit brandtype geschikt zijn.

Wat is een brandklasse E brand?

Deze staat ook wel bekend als een elektriciteitsbrand. Denk hierbij aan een brand als gevolg van kortsluiting in de meterkast bijvoorbeeld. Een brandklasse geeft aan welke stoffen een brandblusser kan doven. De brandklasse E bestaat daarom niet meer in Nederland, omdat elektriciteit wel de oorzaak is van een brand uit deze klasse, maar zelf geen brandend materiaal is zoals gassen bij een brandklasse C brand of oliën bij een brandklasse F brand. Elektriciteit zorgt er alleen maar voor dat andere materialen vlam vatten; het brandt zelf niet. Daarom worden de voormalige klasse E branden nu geschaard onder brandklassen A of B.

Met dit middel kunt u een brandklasse E brand blussen

Bij een elektriciteitsbrand moet de elektriciteit direct uitgeschakeld worden, waarna de brand geblust mag worden met een blusmiddel van brandklasse B of klasse A. Let op dat u bij een brandklasse E brand blussen geen blusmiddel gebruikt op basis van water of schuim, maar een blusser met sproeischuim of CO² in. Sproeischuim geleidt elektriciteit en is daardoor veilig voor de gebruiker. In de CO²-blusser zit een niet-geleidend gas en deze blusser veroorzaakt geen nevenschade.

elektriciteitssnoeren en kabels

Zo voorkomt u een brand uit brandklasse E

Aangezien elektrische apparaten – hoe klein ook – warmte produceren, ligt een elektriciteitsbrand altijd op de loer. Hoe kunt u nu een elektriciteitsbrand voorkomen? Volg onderstaande stappen:

  • Zorg dat de ventilatieopeningen van uw apparaten niet geblokkeerd zijn.
  • Zorg dat rondom apparaten voldoende ruimte behouden blijft.
  • Zet apparaten volledig uit en niet in stand-by modus.
  • Zorg dat elektrische apparaten stofvrij blijven.
  • Gebruik voor kookplaten of elektrische kachels speciale kabels, die de warmte goed opvangen.
  • Sluit energievretende apparaten, zoals een wasdroger, niet op een stekkerdoos aan.
  • Rol verlengsnoeren voor gebruik helemaal uit.
  • Leg snoeren en kabels niet onder deuren, vloerbedekkingen of tapijt.
  • Let op dat u niet te veel verdeelstekkers gebruikt.
  • Bij gebruik van verdeelstekkers, neem dan een stekker met keurmerk KEMA of het Duitse VDE.

Brandklasse E op basis van brandgedrag van het materiaal

Er zijn ook Euro-brandklassen opgesteld op basis van het brandgedrag van een bepaald bouw- of isolatiemateriaal. Deze brandklassen zijn vastgelegd in het Bouwbesluit en bestaan uit acht afzonderlijke klassen gerangeerd van A tot F. Een brandklasse A1 stof is onbrandbaar, terwijl een brandklasse F materiaal zo snel ontbrandt dat hij nog niet eens getest meer wordt. Brandklasse E staat hierbij voor zeer brandbare stoffen, die eveneens bijdragen aan vlamverspreiding en rookvorming. Heeft u te maken met isolatie? Dan is dit materiaal licht ontvlambaar. Bepaalde vormen van EPS en hennep vallen bijvoorbeeld onder brandklasse E materialen.